Σαν μουσική του πανηγυριού του Αγίου Χαραλάμπου αρχικά παιζόταν το «Μαύρη είν’ η νύχτα στα βουνά» και άλλοι σκοποί μικρασιάτικης προέλευσης. Στη δεκαετία του 1930 οι μουσικοί Μαγιάφογλου και Γκάιτατζης (μικρασιάτες πρόσφυγες από οικογένεια ...μουσικών) έπαιξαν για χάρη του Στρατή Λημνιού το «Ατ Χαβασί». Του είπαν ότι στον τόπο τους ήταν ο σκοπός που συνόδευε τη νύφη. Στον Λημνιό άρεσε πολύ και το εισήγαγε σαν τον σκοπό με τον οποίον ξεκινούσαν τα άλογα και γύριζαν οι παρέες μέσα στο χωριό. Στα τουρκικά at havası σημαίνει: σκοπός του αλόγου).
Κάποια χρονική στιγμή που δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, ίσως στη δεκαετία το 1950, και για άγνωστη αιτία, ο σκοπός μετονομάστηκε σε Κιόρογλου.
Την ιστορία αυτή μου την είπε αρχικά ο θείος μου Παναγιώτης Καλλιντζής και μου την επιβεβαίωσε αργότερα ο Χριστόφας Χατζηγιάννης.
Τα παρακάτω προέκυψαν από σχετική έρευνα που έκανα για να παρουσιάσω το πανηγύρι σε ένα συνέδριο.
Η ονομασία Κιόρογλου στην πραγματικότητα αντιστοιχεί σε διαφορετική μελωδία. Είναι χορευτικός σκοπός βασισμένος σε επικό αφηγηματικό τραγούδι, όχι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη Λέσβο (Τουρκικά kıöroğlu: ο γιος του τυφλού).
Ο Κιόρογλου ήταν λαϊκός ήρωας της απέναντι από εμάς Μικρασιατικής ακτής, κάτι σαν «Ρομπέν των Δασών».
Τις πληροφορίες μας έδωσε η Κ.Κ.
Το σεξ ανά τους αιώνες
Πριν από 2 εβδομάδες
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου