Οσμή σκανδάλου στην κατασκευή του δρόμου Καλονής-Μυτιλήνης

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011 ·


 Κατά καιρούς διαβάζουμε στον τοπικό τύπο μια σειρά περιστατικά που έχουν την οσμή σκανδάλου. Ειδικά με όχημα κατασκευαστικά έργα οδοποιίας. Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που η περιφεριακή παράταξη του Σύριζα «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» κατάγγειλε τέτοιες μεθοδεύσεις, με απευθείας αναθέσεις έργων, που κάνει η κυβέρνηση στα λιμάνια Σιγρίου, Μυτιλήνης καθώς και έργα βιολογικού καθαρισμού που γίνονται στο νησί μας.

Συγκεκριμένα η συνδικαλιστική παράταξη του Σύριζα ανέφερε τότε:
 «Η κυβέρνηση με την με αριθμό. ΔΙ /0/3141/1-9-2010 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Δημήτρη Pέππα και Σταύρου Αρναουτάκη προσπαθεί να αναθέσει μεγάλο μέρος από τα μεγάλα έργα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, (λιμάνια Σιγρίου, Μυτιλήνης, Χίου και Σάμου) καθώς και έργα βιολογικών καθαρισμών, στην «ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.» με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι τα αντίστοιχα νομαρχιακά Συμβούλια Λέσβου, Χίου και Σάμου, καθώς και οι ΟΤΑ των νησιών, δεν έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις, άλλα ούτε και έχουν εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη τους στην απόφαση αυτή».

Στην συγκεκριμένη περίπτωση που θα αναφέρω δεν μπορώ να γνωρίζω τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά την εκτέλεση του έργου. Μιλάω για την νέα κατασκευή του δρόμου Καλλονής-Μυτιλήνης. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς «αρμόδιος» για να διαπιστώσει ότι η μελέτη στην κατασκευή του είναι όχι απλώς προβληματική αλλά εγκληματική θα έλεγα που μπορεί να προκαλέσει ανθρώπινα θύματα.

Στην συγκεκριμένη περιοχή ανέκαθεν υπήρχε πρόβλημα λόγω ότι τα όμβρια ύδατα δεν είχαν κανάλια διαφυγής με αποτέλεσμα να πλημυρίζουν χωράφια και μαγαζιά δημιουργώντας μεγάλες καταστροφές. Υποσχέσεις από τους κυβερνώντες διαχρονικά είχαν δωθεί πολλές που όμως ήταν χωρίς αντίκρισμα.

Και σήμερα που βλέπουμε ότι πάει να κατασκευαστεί ο νέος δρόμος διαπιστώνουμε ότι σκοπιμότητες επιβάλλουν να γίνει ένα ημιτελές έργο.

Και ενώ είναι φανερό ότι έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά δημοσίου χρήματος είναι παγκοίνως γνωστό ότι ο σχεδιασμός και η χάραξη του δρόμου έγινε σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ξενόφερτου εμπόρου κ. Αλιβιζάτου, που απέφυγε την απαλλοτρίωση –με ποιο τρόπο άραγε;- με αποτέλεσμα ο δρόμος να μην περάσει μέσα από την ιδιοκτησία του κάνοντας ολοφάνερη την έλλειψη σωστής μελέτης του έργου δημιουργώντας προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Για το θέμα όμως αυτό θα επανέλθω παραθέτοντας βίντεο και φωτογραφίες που θα αποδεικνύουν ότι κάτι σάπιο υπάρχει    στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

Η ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ

Η Αγία Παρασκευή βρίσκεται στο κέντρο περίπου της Λέσβου, έχοντας το πλεονέκτημα ενός ικανοποιητικού οδικού δικτύου. Αυτό απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από τρεις δρόμους. Ο ένας από αυτούς, ο κύριος, είναι παρακλάδι της Εθνικής Οδού Μυτιλήνης-Σιγρίου. Ο δεύτερος είναι παρακλάδι του δρόμου Καλλονής-Πέτρας, και ο τρίτος του δρόμου Μυτιλήνης-Μανταμάδου. Απέχει τέσσερα χιλιόμετρα από την πλησιέστερη ακτή, τον Κόλπο Καλλονής.

Το χωριό είναι χτισμένο σε λεκανοπέδιο, που περιβάλλεται από χαμηλά βουνά φυτεμένα με ελιές, και μικρούς γυμνούς λόφους. Το σύνολο σχεδόν του οικισμού αποτελείται από αγροτικά και αστικά σπίτια χτισμένα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Λέσβου. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το κτήριο των Εκπαιδευτηρίων, το Δημαρχείο και η Εκκλησία. Στην είσοδο του χωριού υπάρχουν παλιά βιομηχανικά κτήρια, κυρίως ελαιοτριβεία. Ένα από αυτά έχει αναπαλαιωθεί και στεγάζει πρότυπο βιομηχανικό μουσείο, το Μουσείο της Ελιάς.

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΜΑΣ

Το πανηγύρι του Ταύρου

Το πανηγύρι του Ταύρου είναι το σημαντικότερο λαϊκό δρώμενο της κοινότητας Αγίας Παρασκευής Λέσβου και συνδυάζει ποικιλία εκδηλώσεων που διαπλέκονται γύρω από το τελετουργικό της ταυροθυσίας. Το πανάρχαιο αυτό έθιμο αναβίωσε στις αρχές του περασμένου αιώνα και καθιερώθηκε σαν ευλαβική προσφορά μνήμης στον Άγιο Χαράλαμπο, τον προστάτη του Ισναφιού (συντεχνία) των Ζευγάδων.

Το Ισνάφι, που ιδρύθηκε το 1774 γι αν προασπίσει τα συμφέροντα των αγροτών της κοινότητας που περισσότεροι ήταν ζευγάδες, υπήρξε το πρώτο σωματείο στην Αγία Παρασκευή. Όπως αναφέρει η λαϊκή παράδοση, το πανηγύρι τιμά τον Άγιο που στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας έσωσε έναν Αγιοπαρασκευώτη ζευγά, τον Μαλομύτη, που είχε χάσει το ταυρί του στη περιοχή του ξωκλησιού του Αγίου, από τα χέρια του τούρκου λήσταρχου της περιοχής.
Το πανηγύρι καθιερώθηκε να γίνεται χωρίς διακοπή από το Ισνάφι και τα έσοδα του να διατίθενται για το κοινό όφελος των κατοίκων.

Μαζί με τη προσφορά θυσίας του ταύρου (κουρμπάνι) και την λειτουργία στο ξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους διεξάγονται ιππικοί αγώνες, και μοιράζεται το κεσκέτσι, το κρέας του ταύρου που βράζει με κρεμμύδια και στάρι σε μεγάλα καζάνι κατά τη διάρκεια της νύχτας, έξω απ’ το ξωκλήσι.

Στις πολυήμερες εκδηλώσεις που γίνονται από Παρασκευή έως και Δευτέρα, στα μέσα Ιουνίου συνήθως, σημαντική θέση κατέχουν οι χοροί και τα τραγούδια καθώς και οι λαϊκές κομπανίες που παίζουν Λεσβιακούς Αγιοπαρασκευώτικους και Μικρασιατικούς σκοπούς.

Το πανηγύρι του Ταύρου που συμπίπτει χρονικά με το μέστωμα της Άνοιξης και την προετοιμασία των αγροτικών εργασιών του θερισμού είναι από τα πιο ενδιαφέροντα τεκμήρια επιβίωσης παγανιστικών λατρευτικών εθίμων και του συνδυασμού τους με τις χριστιανικές λαϊκές παραδόσεις.
Το πανηγύρι του Ταύρου είναι στενά συνυφασμένο με την ζωή και την ιστορία των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής.
Αποτελεί το σημαντικότερο κοινωνικό γεγονός του χωριού και είναι αφορμή συνάντησης και επιστροφής στην πατρίδα των απανταχού Αγιοπαρασκευωτών.

Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ F/B

ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ

Ποιος είναι λοιπόν πατριώτης; Αυτοί ή εμείς;
Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και τρέχει να βρει κέρδη σ' όποια χώρα υπάρχουνε τέτοια. Γι' αυτό δε νοιάζεται κι ούτε συγκινείται με την ύπαρξη των συνόρων και του κράτους.

Ενώ εμείς, το μόνο πού διαθέτουμε, είναι οι καλύβες μας και τα πεζούλια μας. Αυτά αντίθετα από το κεφάλαιο που τρέχει, οπού βρει κέρδη, δε μπορούν να κινηθούν και παραμένουν μέσα στη χώρα που κατοικούμε.

Ποιος, λοιπόν, μπορεί να ενδιαφερθεί καλύτερα για την πατρίδα του; Αυτοί που ξεπορτίζουν τα κεφάλαιατους από τη χώρα μας ή εμείς που παραμένουμε με τα πεζούλια μας εδώ; ...

...Αυτοί που πούλησαν τις γυναίκες και τις αδελφές στον κατακτητή, για να κάνουν τα νταραβέρια μαζί του, και μας σκλάβωσαν διπλά, αυτοί πάνε τώρα να μας πείσουν ότι είναι οι κέρβεροι της τιμής και της ηθικής! Μ' αυτά τα μέσα προσπαθούν να εξαπατήσουν το λαό για να συνεχίσουν το ξεζούμισμα και την εκμετάλλευσή του. Και πολλές φορές το καταφέρνουν αυτό και μας πείθουν μάλιστα ότι έτσι είναι όπως τα λένε»...

-Από τον ιστορικό λόγο του Αρη Βελουχιώτη στην Λαμία

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Α.Ο ΔΙΑΓΟΡΑΣ

Α.Ο ΔΙΑΓΟΡΑΣ

ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΟΥ