Κρατική καταστολή στην Μυτιλήνη

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011 ·

Εικόνες κρατικής καταστολής όπως αυτές που έζησε χτες η Μυτιλήνη κατά την διάρκεια της πανεργατικής απεργίας μόνο στην τηλεόραση είχαμε παρακολουθήσει.
Το ρεπορτάζ που υπάρχει σε πολλά ΜΜΕ αναφέρει ότι: Για άλλη μια φορά το αστυνομικό κράτος έδειξε τον εαυτό του. Σήμερα Τετάρτη 23 Φλεβάρη ημέρα απεργίας οι αστυνομικές δυνάμεις έξω από το πρώην Υπουργείο Αιγαίου στην Μυτιλήνη έκαναν αδικαιολόγητη χρήση δακρυγόνων σε απόσταση 50 μέτρων από το δημοτικό σχολείο. Και την ώρα που οι αστυνομικοί έκαναν το “έργο” τους τα παιδάκια έπαιζαν στη αυλή του Δημοτικού Σχολείου!!!! Ακόμη και οι αστυνομικοί μέσα στο Υπουργείο έκλαιγαν!!!
Ένας φοιτητής και μια καθαρίστρια είναι στο Νοσοκομείο.


Παραθέτουμε το δημοσίευμα από την ιστοσελίδα TVSX

Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία της Μυτιλήνης από την πρωτοφανή επέμβαση των δυνάμεων των ΜΑΤ κατά του μπλοκ της πανεπιστημιακής κοινότητας του πανεπιστημίου Αιγαίου, στη διάρκεια της πορείας της Τετάρτης που πραγματοποιήθηκε στο νησί για την πανελλαδική απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Πανεπιστημιακοί και κάτοικοι σημειώνουν χαρακτηριστικά πως παρόμοια επίθεση δεν έχει ξανασημειωθεί στη Μυτιλήνη, με τόσο εκτεταμένη χρήση χημικών και τραυματισμούς διαδηλωτών, δίπλα μάλιστα σε δημοτικό σχολείο.

Ένας από τους τραυματίες, ο φοιτητής Πάνος Αγγελόπουλος περιγράφει στο tvxs.gr τα γεγονότα: Η πορεία ξεκίνησε από τα κεντρικά λύκεια της Μυτιλήνης με προορισμό τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, όπου μία αντιπροσωπεία καθηγητών, εργαζομένων στα πρωτοβάθμια σωματεία θα παρέδιδε ένα ψήφισμα. Μπροστά από τη Γενική Γραμματεία υπήρχε μια διμοιρία των ΜΑΤ. Ενώ περιμέναμε να επιδοθεί το ψήφισμα και χωρίς να έχει προκληθεί από τους διαδηλωτές καμία ένταση – ούτε καν υβριστικά συνθήματα δεν λέγαμε – ένα δακρυγόνο στρέφεται εναντίον μας. Γίνεται έφοδος από μια άλλη διμοιρία που βρίσκεται πίσω από τους διαδηλωτές, η οποία αρχίζει να χτυπά ανεξέλεγκτα χωρίς λόγο και αιτία.

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν συνολικά 3 άτομα, μεταξύ αυτών και ο κ. Αγγελόπουλος. Πρόκειται για μία εργαζόμενη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που έχει μώλωπες σε όλη την αριστερά πλευρά του σώματός της από τα γκλομπ των αστυνομικών και ένας φοιτητής του μεταπτυχιακού του τμήματος Κοινωνιολογίας, στο πόδι του οποίου έσκασε μια κρότου-λάμψης. Ο κ. Αγγελόπουλος, την ώρα που άρχισε η ένταση, όπως του περιέγραψαν εκ των υστέρων, χτυπήθηκε από πίσω με γκλομπ.
Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση τονίζουν πως επρόκειτο για μία από τις μεγαλύτερες πορείες - και απολύτως ειρηνική - που έχει πραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη. "Την ώρα που στο γραφείο του γ.γ. βρίσκονταν εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και αυτός δήλωνε ενδιαφέρον για τα θέματα του Ιδρύματος, έξω από το κτίριο, οι δυνάμεις των ΜΑΤ χωρίς να προκληθούν χτυπούσαν απεργούς και φοιτητές, δείχνοντας για μια ακόμη φορά το πρόσωπο της εξουσίας", τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστικοί φορείς του Πανεπιστημίου Αιγαίου και οι φοιτητικοί σύλλογοι των Τμημάτων της Πανεπιστημιακής Μυτιλήνης.

Στην ίδια ανακοίνωση, η πανεπιστημιακή κοινότητα εκφράζει την έκπληξή της για τον αριθμό των ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί τόσο μπροστά από το κτίριο της Γ.Γ. όσο και στους παρακείμενους δρόμους, δημιουργώντας κλοιό γύρω από τους συμμετέχοντες στην πορεία, αλλά και για τη μανία, με την οποία χτυπούσαν το πλήθος οι δυνάμεις καταστολής, κάνοντας παράλληλα εκτεταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων τη στιγμή που σε γειτονικό χώρο υπάρχει δημοτικό σχολείο. Τέλος, ζητά την παρέμβαση του εισαγγελέα, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε όσους τους αναλογούν.
Καταδικάζοντας απερίφραστα την "ωμή αστυνομική βία", οι πανεπιστημιακοί κάνουν λόγο για αναίτια επιθετική συμπεριφορά και την χρήση βίας από την αστυνομία προς τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου τα οποία ειρηνικά διαδήλωναν μπροστά από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου στη Μυτιλήνη, κατά τη διάρκεια της πορείας – διαμαρτυρίας μελών του διδακτικού, διοικητικού, τεχνικού προσωπικού και φοιτητών.

Οι πανεπιστημιακοί δηλώνουν επίσης αλληλέγγυοι προς τους φοιτητές που χτυπήθηκαν - ένας εκ των οποίων υπέστη κάταγμα κρανίου – και ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, "προτού θρηνήσουμε και άλλα θύματα από την αστυνομική βία".

Στην πορεία της Τετάρτης στη Μυτιλήνη συμμετείχαν και οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι οποίες καταδίκασαν επίσης "την αναιτιολόγητη επιθετική συμπεριφορά της αστυνομίας προς τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και όλα τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν μπροστά από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου". Οι πρυτανικές αρχές ζητούν ακόμη την άμεση διερεύνηση των συμβάντων και την απόδοση ευθυνών σε όσους παρέβησαν το καθήκον τους.

Τέλος, οι φοιτητικοί Σύλλογοι Μυτιλήνης, κάνοντας λόγο μια από τις μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων ετών στην Μυτιλήνη, υπογραμμίζουν πως η κινητοποίηση "αντιμετωπίστηκε με μίσος από τις ορδές των δυνάμεων καταστολής. Μετατρέποντας το κέντρο της πόλης σε πεδίο μάχης, τραυμάτισαν σοβαρά έναν φοιτητή, ενώ μόνο από θαύμα δεν είχαμε ένα νέο Γρηγορόπουλο, αφού ο συγκεκριμένος φοιτητής διαπιστώθηκε ότι είχε κάταγμα στο κεφάλι. Αψηφώντας, την σωματική ακεραιότητα των διαδηλωτών επιτέθηκαν με μίσος σε οποιονδήποτε βρισκόταν μπροστά ενώ δεν δίστασαν να "πνίξουν" στα δακρυγόνα ολόκληρη την περιοχή, αγνοώντας μικρά παιδιά που βρισκόταν σε παιδικό σταθμό δίπλα στο υπουργείο".

Η ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου


ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ

Η Αγία Παρασκευή βρίσκεται στο κέντρο περίπου της Λέσβου, έχοντας το πλεονέκτημα ενός ικανοποιητικού οδικού δικτύου. Αυτό απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από τρεις δρόμους. Ο ένας από αυτούς, ο κύριος, είναι παρακλάδι της Εθνικής Οδού Μυτιλήνης-Σιγρίου. Ο δεύτερος είναι παρακλάδι του δρόμου Καλλονής-Πέτρας, και ο τρίτος του δρόμου Μυτιλήνης-Μανταμάδου. Απέχει τέσσερα χιλιόμετρα από την πλησιέστερη ακτή, τον Κόλπο Καλλονής.

Το χωριό είναι χτισμένο σε λεκανοπέδιο, που περιβάλλεται από χαμηλά βουνά φυτεμένα με ελιές, και μικρούς γυμνούς λόφους. Το σύνολο σχεδόν του οικισμού αποτελείται από αγροτικά και αστικά σπίτια χτισμένα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Λέσβου. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το κτήριο των Εκπαιδευτηρίων, το Δημαρχείο και η Εκκλησία. Στην είσοδο του χωριού υπάρχουν παλιά βιομηχανικά κτήρια, κυρίως ελαιοτριβεία. Ένα από αυτά έχει αναπαλαιωθεί και στεγάζει πρότυπο βιομηχανικό μουσείο, το Μουσείο της Ελιάς.

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΜΑΣ

Το πανηγύρι του Ταύρου

Το πανηγύρι του Ταύρου είναι το σημαντικότερο λαϊκό δρώμενο της κοινότητας Αγίας Παρασκευής Λέσβου και συνδυάζει ποικιλία εκδηλώσεων που διαπλέκονται γύρω από το τελετουργικό της ταυροθυσίας. Το πανάρχαιο αυτό έθιμο αναβίωσε στις αρχές του περασμένου αιώνα και καθιερώθηκε σαν ευλαβική προσφορά μνήμης στον Άγιο Χαράλαμπο, τον προστάτη του Ισναφιού (συντεχνία) των Ζευγάδων.

Το Ισνάφι, που ιδρύθηκε το 1774 γι αν προασπίσει τα συμφέροντα των αγροτών της κοινότητας που περισσότεροι ήταν ζευγάδες, υπήρξε το πρώτο σωματείο στην Αγία Παρασκευή. Όπως αναφέρει η λαϊκή παράδοση, το πανηγύρι τιμά τον Άγιο που στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας έσωσε έναν Αγιοπαρασκευώτη ζευγά, τον Μαλομύτη, που είχε χάσει το ταυρί του στη περιοχή του ξωκλησιού του Αγίου, από τα χέρια του τούρκου λήσταρχου της περιοχής.
Το πανηγύρι καθιερώθηκε να γίνεται χωρίς διακοπή από το Ισνάφι και τα έσοδα του να διατίθενται για το κοινό όφελος των κατοίκων.

Μαζί με τη προσφορά θυσίας του ταύρου (κουρμπάνι) και την λειτουργία στο ξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους διεξάγονται ιππικοί αγώνες, και μοιράζεται το κεσκέτσι, το κρέας του ταύρου που βράζει με κρεμμύδια και στάρι σε μεγάλα καζάνι κατά τη διάρκεια της νύχτας, έξω απ’ το ξωκλήσι.

Στις πολυήμερες εκδηλώσεις που γίνονται από Παρασκευή έως και Δευτέρα, στα μέσα Ιουνίου συνήθως, σημαντική θέση κατέχουν οι χοροί και τα τραγούδια καθώς και οι λαϊκές κομπανίες που παίζουν Λεσβιακούς Αγιοπαρασκευώτικους και Μικρασιατικούς σκοπούς.

Το πανηγύρι του Ταύρου που συμπίπτει χρονικά με το μέστωμα της Άνοιξης και την προετοιμασία των αγροτικών εργασιών του θερισμού είναι από τα πιο ενδιαφέροντα τεκμήρια επιβίωσης παγανιστικών λατρευτικών εθίμων και του συνδυασμού τους με τις χριστιανικές λαϊκές παραδόσεις.
Το πανηγύρι του Ταύρου είναι στενά συνυφασμένο με την ζωή και την ιστορία των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής.
Αποτελεί το σημαντικότερο κοινωνικό γεγονός του χωριού και είναι αφορμή συνάντησης και επιστροφής στην πατρίδα των απανταχού Αγιοπαρασκευωτών.

Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ F/B

ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ


Ποιος είναι λοιπόν πατριώτης; Αυτοί ή εμείς;
Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και τρέχει να βρει κέρδη σ' όποια χώρα υπάρχουνε τέτοια. Γι' αυτό δε νοιάζεται κι ούτε συγκινείται με την ύπαρξη των συνόρων και του κράτους.

Ενώ εμείς, το μόνο πού διαθέτουμε, είναι οι καλύβες μας και τα πεζούλια μας. Αυτά αντίθετα από το κεφάλαιο που τρέχει, οπού βρει κέρδη, δε μπορούν να κινηθούν και παραμένουν μέσα στη χώρα που κατοικούμε.

Ποιος, λοιπόν, μπορεί να ενδιαφερθεί καλύτερα για την πατρίδα του; Αυτοί που ξεπορτίζουν τα κεφάλαιατους από τη χώρα μας ή εμείς που παραμένουμε με τα πεζούλια μας εδώ; ...

...Αυτοί που πούλησαν τις γυναίκες και τις αδελφές στον κατακτητή, για να κάνουν τα νταραβέρια μαζί του, και μας σκλάβωσαν διπλά, αυτοί πάνε τώρα να μας πείσουν ότι είναι οι κέρβεροι της τιμής και της ηθικής! Μ' αυτά τα μέσα προσπαθούν να εξαπατήσουν το λαό για να συνεχίσουν το ξεζούμισμα και την εκμετάλλευσή του. Και πολλές φορές το καταφέρνουν αυτό και μας πείθουν μάλιστα ότι έτσι είναι όπως τα λένε»...

-Από τον ιστορικό λόγο του Αρη Βελουχιώτη στην Λαμία

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Α.Ο ΔΙΑΓΟΡΑΣ

Α.Ο ΔΙΑΓΟΡΑΣ

ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΟΥ