Η χώρα μας βρίσκεται πάλι υπό κατοχή

Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012 ·


 Η χώρα μας βρίσκεται πάλι υπό κατοχή αυτή την φορά από ντόπιους και ξένους που βάλθηκαν να υποτάξουν τον λαό μας, να ξεζουμίσουν και να εξαθλιώσουν όλο τον κόσμο της δουλειάς για να μπορούν να θησαυρίζουν ακόμα περισσότερο οι πλούσιοι.

Σ’  αυτό το ακριτικό νησί του Αιγαίου, την Λέσβο, που η φτώχια και η ανέχεια μας έχουν γυρίσει στην εποχή που οι παππούδες και πατεράδες μας ήταν παραγοί και αμειβόταν με ένα ξεροκόμματο από τα αφεντικά τους δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αποδεχθούμε μοιρολατρικά αυτή την κατάσταση που μας επιβάλλουν άλλοι και μας οδηγεί δεκαετίες πίσω. Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας.Κάθε όριο υπομονής και αντοχής έχει εξαντληθεί. Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας αν δεν θέλουμε να γυρίσουν το βιοτικό επίπεδο μας δεκαετίες πίσω. Αυτό το χρωστάμε στα παιδιά μας, στους νεκρούς που θυσιάστηκαν για να ζούμε εμείς ελεύθεροι.

Πάντα ο λαός του νησιού μας όταν βρισκόταν σε παρόμοιες καταστάσεις αντιστεκόταν μη διστάζοντας να δώσει ακόμα και το αίμα του σε τέτοιους αγώνες.

Η φωτογραφία που παραθέτουμε δείχνει Μυτιληνιούς αντάρτες να πολεμούν τις δυνάμεις του άξονα και τα ντόπια τσιράκια τους όταν είχαν καταλάβει το νησί μας. Σήμερα μπορεί να μην μας έχουν καταλάβει στρατιωτικά αλλά πάλι μας κατάντησαν υπόδουλους να υπηρετούμε τα συμφέροντα ξένων και ντόπιων πλούσιων. Χρέος μας να διαβούμε τον δρόμο αντίστασης που χάραξαν αυτοί που βλέπουμε στην φωτογραφία. Φυσικά δεν είναι οι συνθήκες ίδιες και δεν θα αντισταθούμε ένοπλα στην νέα κατοχή, όμως δεν πρέπει να δεχθούμε παθητικά να μας οδηγούν σε ένα νέο κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα.

3 σχόλια:

Emma Williams είπε...
1 Ιανουαρίου 2019 - 11:00 μ.μ.  

One of the irritating things is get trapped into errors like login sign up, forget password and much more. Such errors are fixed by the well-professionals who have hand in this domain. To contact the professionals you can dial Binance Login Failed 1800-665-6722 and get out of every issue in no time. The experts are available all day and night and help users irrespective of time. You can avail their valuable services as per your convenience and need. Feel free to contact them to get rid of any error.

Emma Williams είπε...
27 Φεβρουαρίου 2019 - 11:05 π.μ.  

Unable to create an account on Binance Exchange. Unable to create an account on Binance Exchange. Are you facing problems while creating an account on Binance exchange? Are you looking out for the remedies to fix this issue so that you hassle-free and swiftly can create your account? If yes, stop pondering for the ideas and dial Binance Support Phone Number and get plenty of ways from the professionals who are always there to guide you at every step on your one call without any obligations.

Blockchain Support Number είπε...
5 Μαρτίου 2019 - 8:14 π.μ.  

Is there any inconvenience happens when you associate with the server? Is your Blockchain account quit working when you experience server issues? To manage such mistakes about which you have no clue, you are encouraged to address the experts and get the best cures in brief term. Dial Blockchain Support Phone Number and benefit the most open answer for eradicate every one of the mistakes that are very annoying you and devours your time. Contact them and offer your inquiries with the goal that they can give out of the container arrangements.

Η ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ

Η Αγία Παρασκευή βρίσκεται στο κέντρο περίπου της Λέσβου, έχοντας το πλεονέκτημα ενός ικανοποιητικού οδικού δικτύου. Αυτό απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από τρεις δρόμους. Ο ένας από αυτούς, ο κύριος, είναι παρακλάδι της Εθνικής Οδού Μυτιλήνης-Σιγρίου. Ο δεύτερος είναι παρακλάδι του δρόμου Καλλονής-Πέτρας, και ο τρίτος του δρόμου Μυτιλήνης-Μανταμάδου. Απέχει τέσσερα χιλιόμετρα από την πλησιέστερη ακτή, τον Κόλπο Καλλονής.

Το χωριό είναι χτισμένο σε λεκανοπέδιο, που περιβάλλεται από χαμηλά βουνά φυτεμένα με ελιές, και μικρούς γυμνούς λόφους. Το σύνολο σχεδόν του οικισμού αποτελείται από αγροτικά και αστικά σπίτια χτισμένα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Λέσβου. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το κτήριο των Εκπαιδευτηρίων, το Δημαρχείο και η Εκκλησία. Στην είσοδο του χωριού υπάρχουν παλιά βιομηχανικά κτήρια, κυρίως ελαιοτριβεία. Ένα από αυτά έχει αναπαλαιωθεί και στεγάζει πρότυπο βιομηχανικό μουσείο, το Μουσείο της Ελιάς.

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΜΑΣ

Το πανηγύρι του Ταύρου

Το πανηγύρι του Ταύρου είναι το σημαντικότερο λαϊκό δρώμενο της κοινότητας Αγίας Παρασκευής Λέσβου και συνδυάζει ποικιλία εκδηλώσεων που διαπλέκονται γύρω από το τελετουργικό της ταυροθυσίας. Το πανάρχαιο αυτό έθιμο αναβίωσε στις αρχές του περασμένου αιώνα και καθιερώθηκε σαν ευλαβική προσφορά μνήμης στον Άγιο Χαράλαμπο, τον προστάτη του Ισναφιού (συντεχνία) των Ζευγάδων.

Το Ισνάφι, που ιδρύθηκε το 1774 γι αν προασπίσει τα συμφέροντα των αγροτών της κοινότητας που περισσότεροι ήταν ζευγάδες, υπήρξε το πρώτο σωματείο στην Αγία Παρασκευή. Όπως αναφέρει η λαϊκή παράδοση, το πανηγύρι τιμά τον Άγιο που στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας έσωσε έναν Αγιοπαρασκευώτη ζευγά, τον Μαλομύτη, που είχε χάσει το ταυρί του στη περιοχή του ξωκλησιού του Αγίου, από τα χέρια του τούρκου λήσταρχου της περιοχής.
Το πανηγύρι καθιερώθηκε να γίνεται χωρίς διακοπή από το Ισνάφι και τα έσοδα του να διατίθενται για το κοινό όφελος των κατοίκων.

Μαζί με τη προσφορά θυσίας του ταύρου (κουρμπάνι) και την λειτουργία στο ξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους διεξάγονται ιππικοί αγώνες, και μοιράζεται το κεσκέτσι, το κρέας του ταύρου που βράζει με κρεμμύδια και στάρι σε μεγάλα καζάνι κατά τη διάρκεια της νύχτας, έξω απ’ το ξωκλήσι.

Στις πολυήμερες εκδηλώσεις που γίνονται από Παρασκευή έως και Δευτέρα, στα μέσα Ιουνίου συνήθως, σημαντική θέση κατέχουν οι χοροί και τα τραγούδια καθώς και οι λαϊκές κομπανίες που παίζουν Λεσβιακούς Αγιοπαρασκευώτικους και Μικρασιατικούς σκοπούς.

Το πανηγύρι του Ταύρου που συμπίπτει χρονικά με το μέστωμα της Άνοιξης και την προετοιμασία των αγροτικών εργασιών του θερισμού είναι από τα πιο ενδιαφέροντα τεκμήρια επιβίωσης παγανιστικών λατρευτικών εθίμων και του συνδυασμού τους με τις χριστιανικές λαϊκές παραδόσεις.
Το πανηγύρι του Ταύρου είναι στενά συνυφασμένο με την ζωή και την ιστορία των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής.
Αποτελεί το σημαντικότερο κοινωνικό γεγονός του χωριού και είναι αφορμή συνάντησης και επιστροφής στην πατρίδα των απανταχού Αγιοπαρασκευωτών.

Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ F/B

ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ

Ποιος είναι λοιπόν πατριώτης; Αυτοί ή εμείς;
Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και τρέχει να βρει κέρδη σ' όποια χώρα υπάρχουνε τέτοια. Γι' αυτό δε νοιάζεται κι ούτε συγκινείται με την ύπαρξη των συνόρων και του κράτους.

Ενώ εμείς, το μόνο πού διαθέτουμε, είναι οι καλύβες μας και τα πεζούλια μας. Αυτά αντίθετα από το κεφάλαιο που τρέχει, οπού βρει κέρδη, δε μπορούν να κινηθούν και παραμένουν μέσα στη χώρα που κατοικούμε.

Ποιος, λοιπόν, μπορεί να ενδιαφερθεί καλύτερα για την πατρίδα του; Αυτοί που ξεπορτίζουν τα κεφάλαιατους από τη χώρα μας ή εμείς που παραμένουμε με τα πεζούλια μας εδώ; ...

...Αυτοί που πούλησαν τις γυναίκες και τις αδελφές στον κατακτητή, για να κάνουν τα νταραβέρια μαζί του, και μας σκλάβωσαν διπλά, αυτοί πάνε τώρα να μας πείσουν ότι είναι οι κέρβεροι της τιμής και της ηθικής! Μ' αυτά τα μέσα προσπαθούν να εξαπατήσουν το λαό για να συνεχίσουν το ξεζούμισμα και την εκμετάλλευσή του. Και πολλές φορές το καταφέρνουν αυτό και μας πείθουν μάλιστα ότι έτσι είναι όπως τα λένε»...

-Από τον ιστορικό λόγο του Αρη Βελουχιώτη στην Λαμία

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Α.Ο ΔΙΑΓΟΡΑΣ

Α.Ο ΔΙΑΓΟΡΑΣ

ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΟΥ