Εξη βίντεο με ρεμπέτικα τραγούδια

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011 · 0 σχόλια

Η πιο αξιόλογη εκπομπή για το ρεμπέτικο τραγούδι υπάρχει στην τηλεόραση του 902. Λέγετε «στις 78 στροφές» και μεταδίδεται κάθε Τετάρτη και Κυριακή. Την επιμελείται και την παρουσιάζει ο Αρης Νικολαϊδης. Με πλήθος ιστορικών στοιχείων για τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα της εποχής που άνθισε το ρεμπέτικο τραγούδι, η εκπομπή αυτή δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν/ια που αγαπάει το ρεμπέτικο τραγούδι. Επίσης είναι αξιόλογοι και οι μουσικοί που παρουσιάζονται στις εκτελέσεις των τραγουδιών.

Παραθέτουμε έξη βίντεο απ’ αυτή την εκπομπή. Το ένα τραγούδι μάλιστα που είναι σε στίχους του Νίκου Μάνεση και μουσική του Μ. Χιώτη είναι αφιερωμένο στον θάνατο του Αρη Βελουχιώτη.




Διαβάστε περισσότερα...

Ο Καρσιλαμάς στη Λέσβο

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011 · 0 σχόλια


Από το βιβλίο του Δημήτρη Κοφτερού «Ο καρσιλαμάς στη λέσβο» αντιγράφουμε:

Ο Καρσιλαμάς στη Λέσβο

Ο Καρσιλαμάς, το Ζεϊμπέκικο, ο Απτάλικος και ο Αϊντίνικος στη Λέσβο είναι ελεύθεροι χοροί και ουσιαστική χορευτική διαφορά μεταξύ Ζεϊμπέκικου και Καρσιλμά ή Απτάλικου και Αϊντίνικου δεν υπάρχει, αφού και οι τέσσερις κατηγορίες χορών χορεύονται αντικρυστά. Η διαφορά βρίσκεται σύμφωνα με τη γνώμη των μουσικών στη ρυθμική αγωγή, δηλαδή πόσο αργά ή πόσο γρήγορα παίζεται ένα σκοπός.

Με βάση τη ρυθμική αγωγή, τα αργά 9σημα τα ονόμαζαν Ζεϊμπέκικα Βαριά ή Βρακάδικα (τα χόρευαν συνήθως οι γέροι βρακάδες). Απτάλικα ή Λαφριά Ζεϊμπέκικα ονόμαζαν όσα ήταν λίγο πιο γρήγορα απ' τα βαριά, Βρακάδικα Ζεϊμπέκικα. Καρσιλαμάδες έλεγαν όσα παίζονταν πιο γρήγορα απ' τα Απτάλικα, ενώ Αϊντίνικα όσα παίζονταν πιο γρήγορα απ' τους Καρσιλαμάδες.


Διαβάστε περισσότερα...

Αγροτικές κινητοποιήσεις στο νησί μας

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011 · 0 σχόλια

Για την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή έχουν προγραμματιστεί αγροτικά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα από συνδικαλιστικές δυνάμεις που πρόσκεινται στην ΠΑΣΥ. (Συνδικαλιστική παράταξη που ελέγχεται από το ΚΚΕ).

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΑΣΥ θα έχουν την μορφή ώστε
την Πέμπτη να υπάρξουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και καταλήψεις στα καταστήματα του ΕΛΓΑ στις έδρες των 13 Περιφερειών της χώρας και την Παρασκευή σε υποκαταστήματα
της Αγροτικής Τράπεζας, εκεί όπου η συμμετοχή και η βούληση των αγροτών θα το «επιτρέψει».

Στο νησί μας θα υπάρξει συγκέντρωση την Τετάρτη 26 Γενάρη στις 11 π.μ στην προκυμαία της Μυτιλήνης.

Συνεδρίασε την Παρασκευή 14-1-2011 στο Μανταμάδο η Τοπική Επιτροπή της ΣΕΑ-ΠΑΣΥ. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα της συμμετοχής της στις κινητοποιήσεις που αποφάσισε η Πανελλαδική Επιτροπή της ΠΑΣΥ για το δεύτερο 15νθήμερο του Γενάρη.
Μετά από τις συζητήσεις που έγιναν για τα προβλήματα που δοκιμάζουν σήμερα και μάλιστα σκληρά, οι μικρομεσαίοι αγρότες του νησιού μας, αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή της σ’ αυτές τις κινητοποιήσεις με την πραγματοποίηση πλατιάς εξόρμησης στα χωριά του νησιού και συγκέντρωση στη Μυτιλήνη την Τετάρτη 26 Γενάρη 2011 στις 11 π.μ. στην Πλατεία Σαπφούς. Στο σχετικό κάλεσμα που απευθύνει στους αγροτοκτηνοτρόφους του νησιού για τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση αυτή τονίζονται τα εξής:


Διαβάστε περισσότερα...

Απανθρωπιά…

· 0 σχόλια

Στο έλεος του Θεού αφήνονται ασθενείς με μυοπάθεια μετά από απόφαση του Υπουργείου Υγείας που κοινοποιήθηκε σε όλα τα νοσοκομεία, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η χρήση φαρμάκων για ασθένειες που δεν περιλαμβάνονται στις ενδείξεις του. Συγκεκριμένα, η ανοσοσφαιρίνη που χορηγούνταν μέχρι και πριν από μερικούς μήνες για τη συγκεκριμένη πάθηση σε μορφή ορού στους ασθενείς με μυοπάθεια, δεν μπορεί πλέον να χορηγείται γιατί στις ενδείξεις του φαρμάκου δεν περιλαμβάνεται η συγκεκριμένη πάθηση. Κι αυτό, τη στιγμή που οι γιατροί συστήνουν το συγκεκριμένο φάρμακο για την ανακούφιση εξαιρετικά επίπονων συμπτωμάτων της ασθένειας.

Έτσι, στη Μυτιλήνη, αρκετοί ασθενείς που υποφέρουν από την ασθένεια βλέπουν εδώ και μήνες την κατάστασή τους να επιδεινώνεται και τους γιατρούς να σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Όπως λένε οι ασθενείς, το όλο ζήτημα εντάσσεται απλά στην πολιτική των «περικοπών» που εφαρμόζουν τα υπουργεία, αφού το συγκεκριμένο φάρμακο είναι από τα πιο ακριβά.


«Πάσχω εδώ και χρόνια από μυασθένεια και από τον περασμένο Αύγουστο δε μου χορηγούν από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης ανοσοσφαιρίνη, γιατί λένε ότι δεν έχει την έγκριση του ΕΟΦ. Βλέπω την κατάστασή μου όσο πάει να χειροτερεύει, οι μύες μου παραλύουν και δεν μπορώ να κάνω τίποτα πλέον στο σπίτι. Αν δεν είχα την οικογένειά μου και το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, θα ήμουν σε τραγική κατάσταση. Θα μας αφήσουν να μείνουμε παράλυτοι», λέει στο «Ε» η 60χρονη Δέσποινα Σιμιτσή από τα Λουτρά, στην οποία επί οκτώ χρόνια, κάθε 40 ημέρες, της χορηγούσαν το συγκεκριμένο φάρμακο και ξαφνικά τώρα «διαπιστώνουν» ότι… δεν πρέπει να χορηγείται.

Το παραπάνω δημοσίευμα είναι απ' την τοπική μας εφημερίδα "Εμπρός" και μας δείχνει τι αντιμετώπηση έχουν απ' την κυβέρνηση του Μνημονίου οι ξωμάχοι της γης.


Διαβάστε περισσότερα...

Επειδή μας αρέσει το γνήσιο λαϊκό τραγούδι

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011 · 0 σχόλια

Επειδή μας αρέσει το γνήσιο λαϊκό τραγούδι παραθέτουμε 8 βίντεο με λαϊκά τραγούδια που ακούστηκαν στην εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου στην Ν ΕΤ


Διαβάστε περισσότερα...

Ο Π. Ευαγγελινός γράφει για έναν κομμουνιστή ποιητή

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011 · 0 σχόλια

Στο βιβλίο του χωριανού μας Πάνου Ευαγγελινού «Σοβαρά και γελοία» συναντούμε μια αναφορά που κάνει σε έναν μεγάλο έλληνα ποιητή, τον Γ. Κοτζιούλα με τον οποίον βρέθηκαν συγκρατούμενοι τα «πέτρινα χρόνια.

Ο Γιώργος Κοτζιούλας γεννήθηκε το 1909 στο χωριό Πλατανούσα Aρτας και πέθανε το 1956 στην Αθήνα.
Από τα πιο γνωστά και πηγαία ποιητικά ταλέντα της χώρας μας, αλλά κι απ' τους πιο βασανισμένους Νεοέλληνες λογοτέχνες, ο Γιώργος Κοτζιούλας ξεκαθάρισε εξαρχής το στόχο της δημιουργίας του κι έμεινε αταλάντευτα πιστός σ' αυτόν ως το τέλος της ζωής του. Μοναδική πηγή έμπνευσης για τον Κοτζιούλα είναι ο λαός, η φτωχολογιά, κάτι που φαίνεται και από τα ποιήματά του αλλά και από την στράτευση του στις γραμμές του ΕΛΑΣ όπου πολέμησε τότε τον κατακτητή.

Αξίζει τον κόπο να παραθέσουμε τι έγραψε ο Πάνος Ευαγγελινός γ’ αυτόν τον κομμουνιστή ποιητή


Διαβάστε περισσότερα...

Συμβαίνουν αλλού .. για προβληματισμό ..

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011 · 0 σχόλια

Σε ένα χωριό της Ισπανίας, την Μαρινταλένα, συμβαίνουν πρωτόγνωρα πράγματα. Δεν θα κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στα όσα διαδραματίζονται εκεί. Απλώς θα παραθέσουμε την συνέντευξη του έδωσε ο δήμαρχος της περιοχής σε φιλικό μας μπλογκ καθώς και τρία σχετικά βίντεο και ελπίζουμε τα συμπεράσματα να τα βγάλουν οι αναγνώστες το ιστότοπου μας.

Ο δήμαρχος της Μαριναλέντα, Juan Manuel Sanchez Gordillo, παραχώρησε στο μπλογκ «ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ» συνέντευξη την οποία παραθέτουμε.

- Απ’ όσα έχουμε διαβάσει από την ιστοσελίδα της κοινότητας σας προκύπτει ότι υπήρξε ένας σκληρός και μακροχρόνιος αγώνας για την υλοποίηση των στόχων σας. Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε συγκεκριμένες περιπτώσεις που σας εντυπωσίασαν σε όλη αυτή την πορεία;

- Ισως ο πιο σκληρός αγώνας ήταν εκείνος της απεργίας πείνας 300 ανθρώπων για 13 ημέρες, όπου οι γυναίκες έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο και η κεντρική κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή από το να πραγματοποιήσει τις απαιτήσεις μας.

- Πώς αντιμετώπισαν όλη την προσπάθεια σας κυβέρνηση και κοινοβουλευτικά κόμματα, ειδικά τα


Διαβάστε περισσότερα...

Οσμή σκανδάλου στην κατασκευή του δρόμου Καλονής-Μυτιλήνης

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011 · 0 σχόλια


 Κατά καιρούς διαβάζουμε στον τοπικό τύπο μια σειρά περιστατικά που έχουν την οσμή σκανδάλου. Ειδικά με όχημα κατασκευαστικά έργα οδοποιίας. Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που η περιφεριακή παράταξη του Σύριζα «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» κατάγγειλε τέτοιες μεθοδεύσεις, με απευθείας αναθέσεις έργων, που κάνει η κυβέρνηση στα λιμάνια Σιγρίου, Μυτιλήνης καθώς και έργα βιολογικού καθαρισμού που γίνονται στο νησί μας.

Συγκεκριμένα η συνδικαλιστική παράταξη του Σύριζα ανέφερε τότε:
 «Η κυβέρνηση με την με αριθμό. ΔΙ /0/3141/1-9-2010 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Δημήτρη Pέππα και Σταύρου Αρναουτάκη προσπαθεί να αναθέσει μεγάλο μέρος από τα μεγάλα έργα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, (λιμάνια Σιγρίου, Μυτιλήνης, Χίου και Σάμου) καθώς και έργα βιολογικών καθαρισμών, στην «ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.» με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι τα αντίστοιχα νομαρχιακά Συμβούλια Λέσβου, Χίου και Σάμου, καθώς και οι ΟΤΑ των νησιών, δεν έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις, άλλα ούτε και έχουν εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη τους στην απόφαση αυτή».

Στην συγκεκριμένη περίπτωση που θα αναφέρω δεν μπορώ να γνωρίζω τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά την εκτέλεση του έργου. Μιλάω για την νέα κατασκευή του δρόμου Καλλονής-Μυτιλήνης. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς «αρμόδιος» για να διαπιστώσει ότι η μελέτη στην κατασκευή του είναι όχι απλώς προβληματική αλλά εγκληματική θα έλεγα που μπορεί να προκαλέσει ανθρώπινα θύματα.

Στην συγκεκριμένη περιοχή ανέκαθεν υπήρχε πρόβλημα λόγω ότι τα όμβρια ύδατα δεν είχαν κανάλια διαφυγής με αποτέλεσμα να πλημυρίζουν χωράφια και μαγαζιά δημιουργώντας μεγάλες καταστροφές. Υποσχέσεις από τους κυβερνώντες διαχρονικά είχαν δωθεί πολλές που όμως ήταν χωρίς αντίκρισμα.

Και σήμερα που βλέπουμε ότι πάει να κατασκευαστεί ο νέος δρόμος διαπιστώνουμε ότι σκοπιμότητες επιβάλλουν να γίνει ένα ημιτελές έργο.

Και ενώ είναι φανερό ότι έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά δημοσίου χρήματος είναι παγκοίνως γνωστό ότι ο σχεδιασμός και η χάραξη του δρόμου έγινε σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ξενόφερτου εμπόρου κ. Αλιβιζάτου, που απέφυγε την απαλλοτρίωση –με ποιο τρόπο άραγε;- με αποτέλεσμα ο δρόμος να μην περάσει μέσα από την ιδιοκτησία του κάνοντας ολοφάνερη την έλλειψη σωστής μελέτης του έργου δημιουργώντας προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Για το θέμα όμως αυτό θα επανέλθω παραθέτοντας βίντεο και φωτογραφίες που θα αποδεικνύουν ότι κάτι σάπιο υπάρχει    στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Γυρνάνε το βιοτικό μας επίπεδο δεκαετίες πίσω

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011 · 0 σχόλια

Αν και κάτι τέτοιο δεν είναι ορατό προς το παρόν στο χωριό μας, δημοσιεύματα Αθηναϊκών εφημερίδων αναφέρουν ότι η ανεργία που πλήττει μαζικά τις μεγάλες πόλεις έχει οδηγήσει χιλιάδες κόσμου να επιστρέψουν στους τόπους καταγωγής τους και να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή.

«Η οικονομική κρίση στρέφει όλο και περισσότερο κόσμο πίσω στην αγροτική οικονομία. Την ώρα που ο δείκτης ανεργίας σημειώνει ρεκόρ δεκαετίας, κλείνοντας στον Οκτώβριο του 2010 στο 13,5%, ο μόνος τομέας οικονομικής δραστηριότητας που εμφανίζει αύξηση της απασχόλησης είναι ο αγροτικός. Το πρώτο εξάμηνο του 2010, ο αριθμός των αγροτών αυξήθηκε κατά 6,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009 και η τάση αυτή, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, είναι σταθερά ανοδική», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα.
Ειλικρινά πάντως αναρωτιόμαστε τι μέλλον μπορεί να έχει ένας νέος αγρότης στην περιοχή μας που κύρια καλλιέργεια έχει τα ελαιόδεντρα όταν οι έμποροι λαδιού στο νησί μας αγοράζουν προς 2,20 ευρώ το κιλό λάδι ποιότητας «τρία δέκατα» και προς 2,00 ευρώ το λάδι ποιότητας «άσσος». Εκτός πια και αν αυτοί που επιλέγουν να επιστρέψουν στον τόπο τους το κάνουν να μην πεθάνουν στην πείνα στις μεγαλουπόλεις. Γιατί εδώ είναι εύκολο να κάνεις ένα μπαχτσέ για να εξασφαλίσεις το κηπευτικά σου, να έχεις μερικές κότες για αυγά, δυο κατσίκες για γάλα …
Η αίσθηση πάντως που μας δίνει αυτή η είδηση είναι ότι η κυβέρνηση του Μνημονίου γυρνάει το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού δεκαετίες πίσω.


Διαβάστε περισσότερα...

Από τα πεπραγμένα του Σχολικού έτους 1912-1913

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011 · 0 σχόλια

....μέσα από τον κώδικα της Ελληνικής σχολής της Αγ. Παρασκευής,της Μαρίας Αχ. Αναγνωστοπούλου.
Από τα πεπραγμένα του Σχολικού έτους 1912-1913 που αναφέρονται  στην κατάσταση που επικρατούσε στα Σχολεία της Κοινότητας Αγίας Παρασκευής Λέσβου, κατά την περίοδο της απελευθέρωσης του νησιού το 1912, όπως καταγράφονται στον Κώδικα της Ελληνικής Σχολής Αγίας Παρασκευής από τον τότε Σχολάρχη Π.Ν.Μακρή, στις 19 Ιουλίου 1913, σ.281-282,
«Αι Τουρκικαί στρατιωτικαί αρχαί, καθ’όλον το θέρος του 1912 είχον επιτάξη το Ελληνικόν της κοινότητος ημών σχολείον και άνωθεν αυτού κείμενον παρθεναγωγείον, με την υπόσχεσιν να εκκενώσωσιν αυτά όταν επιστή η εποχή της ενάρξεως των μαθημάτων.
Περί το τέλος του Αυγούστου ειδοποιηθείσαι υπό της Δημογεροντίας αι αρχαί αύτοι, ίνα παραχωρήσωσι τα σχολεία εις την διάθεσιν των διδασκάλων και μαθητών, απήντησαν βαναύσως ότι τα σχολεία εν όσω τα χρειάζεται ο στρατός,  θα τα έχη εις την κατοχήν του, εν ανάγκη δε, θα χρησιμοποιήση και αυτήν την εκκλησίαν.
- Την 20η Σεπτ. διατάσσεται τηλεγραφικώς ο αρχηγός του εν τη κωμοπόλει μας Τουρκικού στρατού να εγκαταλίπη την Αγίαν Παρασκευήν  και να οδηγήση τον υπ΄ αυτόν στρατόν εις Μυτιλήνην.- Εν μια νυχτί η κωμόπολις ημών μετέβαλεν εκ θεμελίων όψιν.Οι άλλοτε  γαυριώντες και αλαλάζοντες και ανησυχούντες τους πάντας και τα  πάντα  Τούρκοι στρατιώται απήρχοντο δια νυχτός εκ της κοινότητας ημών.
Οι Τούρκοι αναχωρήσαντες περίτρομοι και περιδεείς κατέλιπον εις τα σχολεία μας την ανυπόφορον δυσωδίαν των, τα βρωμερώτατα ούρα και κόπρανά των εν αυτή τη σχολή και την τελευταίαν ανάμνησιν της εν τη κωμοπόλει ημών ποταπής, χαμερπεστάτης και ιοβόλου διαγωγής των.
-Αμέσως την ημέραν εκείνην ήρχισαν διδάσκαλοι και μαθηταί να πλύνωσι τα σχολεία να καθαρίζωσιν αυτά, να επιχρίωσι δι’ασβέστου, μετά δυό ημέρας επανεύρισκον την ποθητήν ανακούφισιν και ανάπαυσιν εις τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.»
                                                            Μαρία Αχ. Αναγνωστοπούλου
«Κώδηξ της Ελληνικής Σχολής Αγίας Παρασκευής-1864.Μήν Σεπτέμβριος».
Δήμος Αγίας Παρασκευής Λέσβου, εκδ.2006.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς είμαστε, που φτάσαμε και που θα καταντήσουμε

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011 · 4 σχόλια

Αναρωτήθηκε ποτέ κανένας πώς γίνεται στο χωριό μας με τις απέραντες αγροτικές και κτηνοτροφικές εκτάσεις να τρώμε κρέας από αγελάδες Βουλγαρίας, τα ντόπια μαγαζιά να χρησιμοποιούν σπορέλαιο και ηλιέλαιο για τις ανάγκες τους;

Σκέφτηκε άραγε κανένας πώς έφτασε το χωριό μας που μέχρι μερικά χρόνια είχε πρωτοφανή οικοδομική δραστηριότητα, που γνώριζε μια οικονομική άνεση ικανή να εξασφαλίσει στους κατοίκους του μια ικανοποιητική διαβίωση, σήμερα καταντήσαμε ώστε η ανέχεια, η έλλειψη χρημάτων και προοπτικής να έχει ξεκληρίσουν αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο;

Μπήκε σε προβληματισμό κάποιος να αναρωτηθεί γιατί μια βραδινή περατζάδα από έναν καφενέ στοιχίζει δυο δοχεία γάλα; Ότι έναν καφέ στο Rokcy πρέπει να τον πληρώσεις με δυο κιλά λάδι άσσο;

Οι απαντήσεις στα παραπάνω είναι απλές. Διαχρονικά οι κυβερνήσεις μας, υπακούοντας στις εντολές της Ε.Ε., και εφαρμόζοντας την ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) έχουν θέση σε εφαρμογή το σχέδιο να ξεκληριστούν οι ξωμάχοι της γης, να συγκεντρωθεί η παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων σε ελάχιστα χέρια ντόπιων και ξένων καπιταλιστών που θα συγκεντρώνουν αμύθητα κέρδη.

Και οι εφαρμογή αυτού του σχεδίου έχει προχωρήσει εδώ και χρόνια με καταλυτική ημερομηνία το 2013, τότε που κόβονται με το μαχαίρι όλες οι Κοινοτικές επιδοτήσεις.

Τα αποτελέσματα αυτού του σχεδίου είναι ήδη ορατά στην χώρα μας.
Κατά 171.300 μειώθηκε ο αριθμός των αγροτών στο διάστημα 2000 - 2009. Δηλαδή, μέσα σε εννέα χρόνια έφυγε από τη μέση το ένα τέταρτο των αγροτών! Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός των αγροτών το 2000 ήταν 700.900 και το 2009 έπεσε στους 526.600. Πρόκειται για μια μεγάλη μείωση της τάξης του 24,5%! Με άλλα λόγια, η μείωση αυτή σημαίνει 19.000 αγρότες το χρόνο λιγότεροι!

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι στο νησί μας όπως άλλωστε σε όλη την Ελλάδα είναι ότι δεν υπάρχει αγροτικό και κτηνοτροφικό κίνημα ικανό να αντιδράσει και να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε εξαθλίωση αγρότες και κτηνοτρόφοι στο νησί μας

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011 · 0 σχόλια


Αυτά που βλέπουμε στο βίντεο συμβαίνουν στην περιοχή της Λαυρεωτικής και έναυσμα είναι ένα τοπικό πρόβλημα. Η ραγιάδικη κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει την περιοχή σε μια διαρκεί βόμβα –κάνοντας μια χωματερή- που θα δημιουργήσει μη αναστρέψιμες βλάβες και στην υγεία των κατοίκων και στο περιβάλλον χρησιμοποιώντας μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος. Και αυτό για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Ε.Ε και του Μπόμπολα που έχει αναλάβει το έργο.

Η κατάσταση στο νησί μας είναι το ίδιο εκρηκτική –και είναι ζήτημα χρόνου να εκδηλωθεί- αυτή την φορά λόγω του ότι ο αγροτικός και κτηνοτροφικός πληθυσμός του νησιού μας βρίσκεται ένα βήμα πριν την εξαθλίωση αφού η κυβέρνηση πιστή στις εντολές της ΚΑΠ και της Ε.Ε θέλει να ξεριζώσει όλους τους ξωμάχους της γης. Στοιχεία από πρόσφατη έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ δείχνουν μεσάζοντες και εμπόρους να κερδοσκοπούν σκορπίζοντας εξαθλίωση σε πλατιά τμήματα του πληθυσμού. Γι’ αυτό και παρατηρείται δυσθεώρητη διαφορά τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή στα δημητριακά (500-1550%), στα ζυμαρικά (760%), στο κρασί (750%), στο ρύζι (660%) και σε σειρά άλλων προϊόντων με άνοιγμα ψαλίδας από 170-530%.


Διαβάστε περισσότερα...

Γεροντόμαγκες

· 0 σχόλια


Παρέα στου Τσακίρη του Γνάτιου του καφενέ


Διαβάστε περισσότερα...

Ρεμπέτικη φλέβα ...

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011 · 1 σχόλια




Διαβάστε περισσότερα...

Για τον Τσάκιτζη

· 0 σχόλια

Το μπλογκ «Αριστερά στην Μυτιλήνη», κάνει αναφορά στον ιστότοπο μας παραθέτοντας το βίντεο του «Τσάκιτζη» που είχαμε αναρτήσει, από μια «παρεϊστικη» εκτέλεση το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.
Το μπλογκ «Αριστερά στην Μυτιλήνη» παραθέτει μεταφρασμένους του στίχους του τραγουδιού ενώ μας δίνει αρκετά ιστορικά στοιχεία για την προέλευση του τραγουδιού «Τσάκιτζης». Επίσης εκεί συναντούμε το ίδιο τραγούδι σε τουρκοελληνική εκδοχή.

İzmir'in kavakları (Οι σμυρνέικες οι λεύκες)
Dökülür yaprakları (φύλλα ρίχνουνε σωρό)
Bize de derler Çakıcı (Με λένε μένα Τσακιτζή)
Yar fidan boylum (λυγερόκορμο δεντρί)
Yıkarız konakları (και κονάκια πυρπολώ)


Διαβάστε περισσότερα...

πρωτοχρονια

Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011 · 0 σχόλια


Διαβάστε περισσότερα...

Η ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου


ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ

Η Αγία Παρασκευή βρίσκεται στο κέντρο περίπου της Λέσβου, έχοντας το πλεονέκτημα ενός ικανοποιητικού οδικού δικτύου. Αυτό απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από τρεις δρόμους. Ο ένας από αυτούς, ο κύριος, είναι παρακλάδι της Εθνικής Οδού Μυτιλήνης-Σιγρίου. Ο δεύτερος είναι παρακλάδι του δρόμου Καλλονής-Πέτρας, και ο τρίτος του δρόμου Μυτιλήνης-Μανταμάδου. Απέχει τέσσερα χιλιόμετρα από την πλησιέστερη ακτή, τον Κόλπο Καλλονής.

Το χωριό είναι χτισμένο σε λεκανοπέδιο, που περιβάλλεται από χαμηλά βουνά φυτεμένα με ελιές, και μικρούς γυμνούς λόφους. Το σύνολο σχεδόν του οικισμού αποτελείται από αγροτικά και αστικά σπίτια χτισμένα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Λέσβου. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το κτήριο των Εκπαιδευτηρίων, το Δημαρχείο και η Εκκλησία. Στην είσοδο του χωριού υπάρχουν παλιά βιομηχανικά κτήρια, κυρίως ελαιοτριβεία. Ένα από αυτά έχει αναπαλαιωθεί και στεγάζει πρότυπο βιομηχανικό μουσείο, το Μουσείο της Ελιάς.

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΜΑΣ

Το πανηγύρι του Ταύρου

Το πανηγύρι του Ταύρου είναι το σημαντικότερο λαϊκό δρώμενο της κοινότητας Αγίας Παρασκευής Λέσβου και συνδυάζει ποικιλία εκδηλώσεων που διαπλέκονται γύρω από το τελετουργικό της ταυροθυσίας. Το πανάρχαιο αυτό έθιμο αναβίωσε στις αρχές του περασμένου αιώνα και καθιερώθηκε σαν ευλαβική προσφορά μνήμης στον Άγιο Χαράλαμπο, τον προστάτη του Ισναφιού (συντεχνία) των Ζευγάδων.

Το Ισνάφι, που ιδρύθηκε το 1774 γι αν προασπίσει τα συμφέροντα των αγροτών της κοινότητας που περισσότεροι ήταν ζευγάδες, υπήρξε το πρώτο σωματείο στην Αγία Παρασκευή. Όπως αναφέρει η λαϊκή παράδοση, το πανηγύρι τιμά τον Άγιο που στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας έσωσε έναν Αγιοπαρασκευώτη ζευγά, τον Μαλομύτη, που είχε χάσει το ταυρί του στη περιοχή του ξωκλησιού του Αγίου, από τα χέρια του τούρκου λήσταρχου της περιοχής.
Το πανηγύρι καθιερώθηκε να γίνεται χωρίς διακοπή από το Ισνάφι και τα έσοδα του να διατίθενται για το κοινό όφελος των κατοίκων.

Μαζί με τη προσφορά θυσίας του ταύρου (κουρμπάνι) και την λειτουργία στο ξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους διεξάγονται ιππικοί αγώνες, και μοιράζεται το κεσκέτσι, το κρέας του ταύρου που βράζει με κρεμμύδια και στάρι σε μεγάλα καζάνι κατά τη διάρκεια της νύχτας, έξω απ’ το ξωκλήσι.

Στις πολυήμερες εκδηλώσεις που γίνονται από Παρασκευή έως και Δευτέρα, στα μέσα Ιουνίου συνήθως, σημαντική θέση κατέχουν οι χοροί και τα τραγούδια καθώς και οι λαϊκές κομπανίες που παίζουν Λεσβιακούς Αγιοπαρασκευώτικους και Μικρασιατικούς σκοπούς.

Το πανηγύρι του Ταύρου που συμπίπτει χρονικά με το μέστωμα της Άνοιξης και την προετοιμασία των αγροτικών εργασιών του θερισμού είναι από τα πιο ενδιαφέροντα τεκμήρια επιβίωσης παγανιστικών λατρευτικών εθίμων και του συνδυασμού τους με τις χριστιανικές λαϊκές παραδόσεις.
Το πανηγύρι του Ταύρου είναι στενά συνυφασμένο με την ζωή και την ιστορία των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής.
Αποτελεί το σημαντικότερο κοινωνικό γεγονός του χωριού και είναι αφορμή συνάντησης και επιστροφής στην πατρίδα των απανταχού Αγιοπαρασκευωτών.

Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ F/B

ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ


Ποιος είναι λοιπόν πατριώτης; Αυτοί ή εμείς;
Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και τρέχει να βρει κέρδη σ' όποια χώρα υπάρχουνε τέτοια. Γι' αυτό δε νοιάζεται κι ούτε συγκινείται με την ύπαρξη των συνόρων και του κράτους.

Ενώ εμείς, το μόνο πού διαθέτουμε, είναι οι καλύβες μας και τα πεζούλια μας. Αυτά αντίθετα από το κεφάλαιο που τρέχει, οπού βρει κέρδη, δε μπορούν να κινηθούν και παραμένουν μέσα στη χώρα που κατοικούμε.

Ποιος, λοιπόν, μπορεί να ενδιαφερθεί καλύτερα για την πατρίδα του; Αυτοί που ξεπορτίζουν τα κεφάλαιατους από τη χώρα μας ή εμείς που παραμένουμε με τα πεζούλια μας εδώ; ...

...Αυτοί που πούλησαν τις γυναίκες και τις αδελφές στον κατακτητή, για να κάνουν τα νταραβέρια μαζί του, και μας σκλάβωσαν διπλά, αυτοί πάνε τώρα να μας πείσουν ότι είναι οι κέρβεροι της τιμής και της ηθικής! Μ' αυτά τα μέσα προσπαθούν να εξαπατήσουν το λαό για να συνεχίσουν το ξεζούμισμα και την εκμετάλλευσή του. Και πολλές φορές το καταφέρνουν αυτό και μας πείθουν μάλιστα ότι έτσι είναι όπως τα λένε»...

-Από τον ιστορικό λόγο του Αρη Βελουχιώτη στην Λαμία

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Α.Ο ΔΙΑΓΟΡΑΣ

Α.Ο ΔΙΑΓΟΡΑΣ

ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΟΥ